PREGLED GASTROENTEROLOGA

Gastroenterološki problemi su u današnjem užurbanom svetu sve učestaliji. Gastrointestinalni sistem je skup organa koji organizmu varenjem i apsorpcijom hranljivih materija daje potrebnu energiju.
Gastroenterologija je deo interne medicine koji se bavi bolestima digestivnog sistema koji čine jednjak, želudac, dvanaestopalačno, debelo i tanko crevo, jetra, žučna kesa, žučni kanal i pankreas.

pregled gastroenterologa

Gastroenterološki pregled sastoji se od razgovora s pacijentom, detaljnog kliničkog pregleda. Potom se prema dogovoru lekara i pacijenta mogu uraditi i dodatni pregledi - ultrazvuk trbuha, kolonoskopija, gastroskopija, laboratorija i radiološke pretrage.

GASTROENTEROLOŠKE USLUGE U ZDRAVSTVENOJ USTANOVI MR ČUKARICA SU:

  • specijalistički pregled
  • ultrazvuk abdomena
  • gastroskopija
  • kolonoskopija
  • biopsija kod endoskopije sa PH nalazom
  • MDCT abdomena
  • magnetna rezonanca abdomena

GASTROSKOPIJA

Gastroskopija poznata još kao gornja endoskopija i ezofagogastroduodenoskopija (EGD) postupak koji omogućava lekaru da detaljno pregleda jednjak, želudac i dvanaestopalačno crevo. Gastroskop je instrument koji čini vrlo savitljiva tanka i glatka cev sa kamerom na vrhu, debljine 6-8 mm, a uvodi se kroz usta do jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva.

KOLONOSKOPIJA

Kolonoskopija je pregled debelog creva, a obavlja se savitljivim kolonoskopom. Indikacije za primenu su pojava krvi u stolici, sumnja na upalu (kolitis, ulcerozni kolitis i / ili Crohn - ova bolest) ili rak u debelom crevu, nejasni bolovi u stomaku, pojave perioda zatvora koji se smenjuju sa pojavom proliva.

Kolonoskopija se preporučuje starijima od pedeset godina sa podacima o raku debelog creva u porodici, preporučuje se i kao preventivni pregled iznad pedesete godine života, zbog povećane učestalosti karcinom debelog creva u zrelijoj životnoj dobi. Tokom pregleda može se uzeti uzorak tkiva za analizu (biopsiju). Taj postupak je bezbolan.

Pregled debelog creva izvodi se tako da pacijent leži na levom boku, a savitljiva glatka cev sa kamerom na vrhu (kolonoskop), debljine kažiprsta, uvodi se kroz anus u debelo crevo te se polako i pažljivo napreduje kroz rektum i celo debelo crevo, sve do spoja sa tankim crevom.
Tokom pregleda u crevo se uduvava manja količina vazduha, da bi se zid creva mogao dobro analizirati. Pregled je ponekad praćen osećajem nadutosti, obično traje od 10-30 minuta.