PREGLED NEFROLOGA

Nefrologija je grana interne medicine koja se bavi proučavanjem rada, funkcijom i bolestima bubrega i organa mokraćnih puteva. Nefrolog je lekar, specijalista interne medicine, koji je završio specijalizaciju iz područja nefrologije. Bavis se prevencijom, dijagnostikom i lečenjem bubrežnih bolesti.

pregled nefrologa

Najčešći simptomi bolesti su: bolovi, povišena temperatura, umor, malaksalost, svrab, poremećaj mokrenja… Pored detaljnog razgovora i kliničkog pregleda nefrološki pregled se prema indikaciji proširuje laboratorijskim pretragama krvi i urina, ultrazvučnim pregledom bubrega i urotrakta, MSCT urotrakta, MR abdomena.

U okviru nefrologije leči se veliki broj zdravstvenih problema vezanih za bubrege, mokraćne puteve i prostatu, a najčešći razlozi posete nefrologu su problemi sa mokrenjem.

NAJČEŠĆI PROBLEMI SA MOKRENJEM

1. Bol prilikom mokrenja najčešće se opisuje kao blago ili jače peckanje. Najčešći uzroci su infekcije mokraćnih puteva, upale penisa ili kamenac u bubrezima.

2. Sporo i slabo mokrenje najčešće se javlja kod starijih muškaraca zbog uvećane prostate. Ovi simptomi mogu se javiti i kod starijih žena zbog slabosti mišića bešike.

3. Nesposobnost mokrenja najčešće muči muškarce, a može biti posledica prepreke u bešici (npr. kamen), mokraćnim putevima kao i povećana prostata.

4. Nekontrolisano mokrenje je najčešće posledica promene anatomskih odnosa u donjem delu mokraćnog sistema. Problem se češće javlja kod žena nego kod muškaraca, a mnogo je češći kod žena starije životne dobi. Osobe sa ovakvim poremećajem mogu imati sledeće simptome: jaka potreba za mokrenjem bez obzira da li je bešika puna ili ne, učestalo mokrenje, bolno mokrenje, mokrenje u snu.

5. Često mokrenje može biti posledica uzimanja velike količine tečnosti. Međutim postoje i drugi razlozi: povećana prostata, infekcija mokraćnih puteva, nadraženost zbog peska ili kamenca u bešici i bubrezima, dijabetes ...

NAJČEŠĆE BOLESTI ZBOG KOJIH PACIJENTI DOLAZE NEFROLOGU

  • upala mokraćnih puteva i bešike (cistitis)
  • cista bubrega
  • hronična bubrežna insuficijencija
  • giht (pojava bubrežnog peska i kamena)
  • nefroza
  • karcinom organa mokraćnog sistema

Vrlo je važno redovno obavljati sistematske preglede kako bi se mnoge bolesti a naručito nefrološke otkrile u što ranijoj fazi. Rano otkrivanje bolesti doprinosi uspešnijem lečenju, a u nekim slučajevima i potpunom izlečenju.