ULTRAZVUK I COLOR-DUPLEX DOPPLER DIJAGNOSTIKA

EHOTOMOGRAFIJA/ULTRAZVUČNA DIJAGNOSTIKA

Pregled ultrazvukom predstavlja osnovnu metodu pregleda solidnih organa abdomena, (jetre, slezine, bubrega i pankreasa) žučne kese, organa male karlice i mokraćne bešike kod žena, mokraćne bešike i prostate kod muškaraca.
Pregledom se mogu dijagnostikovati i uvećani limfni čvorovi, fokalne promene nadbubrežnih žlezda, patološke promene velikih krvnih sudova trbuha i karlice, patološke promene dubokih mekih tkiva smeštenih uz kičmeni stub.

ultrazvuk beograd

Pregled ultrazvukom je standardna metoda pregleda štitaste žlezde, mekih tkiva vrata, dojki, testisa i perifernih mekih tkiva. Utvrđuje se postojanje fokalnih ili dr. promena, na osnovu čega se po potrebi radi dalja dijagnostika i konsultacija specijaliste (gastroenterologa, hirurga, nefrologa, urologa, ginekologa, endokrinologa, ortopeda).

ULTRAZVUK DOJKI

Ultrazvučni pregled je neinvazivna medicinska metoda u dijagnostici medicinskih stanja. U današnjem svetu, prepunom virusa, bolesti i ostalih zdravstvenih tegoba, bolest ne pita i ne bira, a najbolja odbrana od tumora i karcinoma leži u redovnim pregledima koji mogu na vreme otkriti problem i omogućiti jednostavno lečenje.

Naime, uz sva čuda savremene medicine svaka deseta žena oboli od raka dojke koji je najčešći rak kod nežnijeg pola. Upravo iz tog razloga, rana i pouzdana dijagnoza je izuzetno važna, a sve što vam je potrebno za temeljan pregled pronaći ćete u MR Čukarici gde vas čeka uz dojki, mamografija i MR dojki sa iskusnim i dokazanim lekarima Onkološkog institute Srbije.

Ultrazvuk je postao nezamjenjiv deo svakog pregleda, obzirom da se sa sigurnošću od gotovo 98% može razlikovati di li se o dobroćudnojm ili zloćudnom čvoriću, i da se radi o bezbolnoj i neškodljivoj metodi, od neprocenjive je vrednosti za mlade žene sa mastopatijom, žene sa postoperativnim ožiljcima, sa hormonskom terapijom i silikonskim implantatima. Ultrazvuk dojki bi sve žene trebalo da rade barem jednom godišnje, pogotovo one mlađe od 40 godina zbog obilnijeg žlezdanog tkiva koje sprečava detaljan pregled mamografom.

Ultrazvuk dojke je tehnika pregleda tkiva putem ultrazvučnih talasa koji prolaze kroz dojku. Ultrazvukom se analiziraju koža, potkožno masno tkivo, mlečne žlezde, eventualni čvorovi ili ciste u dojci. Ako se uoče sumnjive promene one se pod kontrolom ultrazvuka punktiraju i materijal se šalje na citološku analizu. Pregled dojki ultrazvukom nije kompletan bez pregleda limfnih čvorova u pazusnim jamama. Razlozi za pregled dojki ultrazvukom mogu biti bol u dojci, čvorić u dojci, koji može biti bezopasna mastopatija, dobročudni tumor fibroadenom ili cista, a ponekad i zloćudna promena - rak dojke (karcinom dojke).

Pregled utrazvukom bi trebalo obavljati jednom godišnje nakon 30. godine života. Postupak je bezopasan, bez zračenja i u potpunosti bezbolan.

COLOR-DUPLEX DOPPLER EHOSONOGRAFIJA

Color-Duplex Doppler ehosonografija predstavlja osnovnu neinvazivnu metodu pregleda u angiologiji. To je jednostavna, bezbolna, brza i pouzdana metoda koja precizno otkriva patološke promena krvnih sudova. ultrazvuk Color-Duplex Doppler znači da se uz standardni i ultrazvučni prikaz izgleda krvnih sudova u boji, kojim se otkrivaju aterosklerotske ili druge ređe promene arterijskih krvnih sudova i tromboza i varikoziteti vena, ocenjuje i hemodinamski aspekt-protok u krvnom sudu, spektralnom (doppler) analizom protoka.

COLOR-DUPLEX DOPPLER VRATA

Indikacije za pregled krvnih sudova vrata predstavljaju rano otkrivanje ili "screening" ateroskleroze kod mlađjih, sa povišenim vrednostima lipida u krvi ili pušača, ili starijih osoba sa već izraženim simptomima oslabljenog protoka (prolazna slabost, simptomi u jednoj strani tela, vrtoglavica, otežan govor, prolazno slepilo).

Pregledom karotidnog sliva otkrivaju se aterosklerotske ili druge promene zida precizno određuje stepen suženja ili stenoze krvnih sudova, prati efekat konzervativnog lečenja i moguće postoperativne komplikacije. Arteriografija je indikovana samo u slučaju nejasnog nalaza na ultrazvučnom pregledu (malformacije krvnog suda), okluzije krvnog suda ili nakon pregleda vaskularnog hirurga (mogućnost endovaskularne procedure, potreba da se prikažu ostale supraaortalne grane).

Prikaz vertebralnih arterija (dovode krv u krvne sudove malog mozga) se radi u sklopu pregleda krvnih sudova vrata. Najčešća indikacija za pregled je vrtoglavica. Ocenjuje se prečnik, smer i volumen protoka obe vertebralne arterije i utvrđuje da li je vrtoglavica posledica smanjenog dotoka krvi u mozak.

PREGLED KRVNIH SUDOVA GORNJIH I DONJIH EKSTREMITETA

Pregledom arterijskih krvnih sudova ekstremiteta određuje se postojanje aterosklerotičnih plakova (ili drugih ređih bolesti zida krvnog suda) i precizno meri stepen stenoze i dužina stenoziranog segmenta. Promene na nogama se u početku ispoljavaju kao grčevi prilikom opterećenja-hodanja (intermitentne klaudikacije) koje nastaju prilikom suženja krvnog suda preko 50% (ili kasnije i u mirovanju) kod stenoze visokog gradusa. Promene na rukama su retke, manifestuju se takođe kao prolazni-intermitentni simptomi slabosti u toku aktivnosti ili trajno kao trnci ili hladnoća u jednoj ruci. Nakon pregleda se po potrebi konsultuju lekari specijalisti, koji odlučuje o daljoj dijagnostici i lečenju.

Pregledom venskih krvnih sudova se utvrđuje duboka ili površinska venska tromboza, stanje venskih zalistaka (valvularna insuficijencija), varikoziteti-urođenja slabost zida sa proširenim venama, postojanje arteriovenskih komunikacija ili stanja koja imitiraju bolest vena (limfedem, hematom mišića, potkožni edem kod celulitisa i apscesa, stanje l. čvorova u ingvinumu ili druge fokalne promene mekih tkiva).