Poremećaji kičmenog stuba kod dece

Veliki broj mališana, zbog nedovoljne fizičke aktivnosti i nepravilnog sedenja, pati od deformiteta kičmenog stuba, što značajno utiče na njihov psihofizički razvoj. Najkritičniji periodi za razvoj kičme kod dece su polazak u školu i ulazak u pubertet. Ukoliko roditelji reaguju na vreme, ovaj problem može da se reši korektivnim vežbama.

Deformiteti  kičme kod dece su skolioza (krivljenje kičme u stranu, najčešće u obliku slova C) ili dvostruka skolioza (kao slovo S),  kifoza (pogrbljenost, kada je rameni pojas i kičmeni stub u grudnom delu povijen ka napred) i lordoza (prenaglašena krivina u lumbalnom, tj. krsnom delu kičme). Svi deformiteti kičme kod dece mogu biti kako samostalno prisutni tako I udruženi.

SKOLIOZA

Krivljenje kičme u stranu – skolioza, je deformitet koji se javlja tokom rasta. Skolioza je poremećaj kičmenog stuba koji uzrokuje abnormalno krivljenje kičme na levu ili desnu stranu tela pacijenata, u obliku slova "C", ili na obe strane - u obliku slova "S", zbog kojeg grudni koš gubi na simetričnosti.

Može da se javiti u najranijem detinjstvu, u fazama intenzivnog rasta, u pubertetu, ili na završetku rasta i kod devojčica se javlja čak pet puta češće nego kod dečaka. Najproblematičniji deformitet kičme kod deteta  je skolioza zato što pored krivljenja trupa i kičmenog stuba u stranu, dolazi i do rotacije kičmenih pršljenova koji za sobom povlače rebra, što dovodi do deformacije grudnog koša i do pojave gibusa, tj. grbe.. Teži oblici ovog poremećaja mogu izazvati bolove u leđima, kao i probleme sa disanjem. Ona najčešće nastaje nepravilnim držanjem i jačanjem samo jedne strane tela. Oko 10 % ljudske populacije ima noge različite dužine. i ta nejednakost u dužini nogu vrlo često dovodi do nagiba karlice i blage zakrivljenosti kičme, što uzrokuje nastanak skolioze.

Vrlo često su tu bitni nasledni faktori kod pacijenata, jer se često susreće i kod dece i kod roditelja, ali ne postoji korelacija između težih oblika skolioze ako govorimo o naslednosti.

Magnetna rezonanca jedna regija

Magnetna rezonanca jedna regija

Ponedeljkom i petkom popust na snimanje jedne regije na magnetnoj rezonanci: glava, vratna kičma, torakalna kičma, lumbalna kičma ili angiografija. Snimanje je vodjeno stručnim timom naših radiologa od kojih po završenom pregledu dobijate očitan nalaz u pisanoj formi, kao i CD filmove.

11.500 RSD10.200 RSD

Kod bilo kog oblika skolioze kičme postoji opasnost od pogoršanja. Ona ima tendenciju da se pogoršava s rastom pacijenta, i to se nekada dešava brže, a nekada sporije. i ako se ignoriše i ne preduzmu određene mere, može se ozbiljno pogoršati. Za razliku od funkcionalnih skolioza, gde se krivina koriguje u određenim položajima, kod strukturalnih ona ostaje i ne može da se voljno ispravi. Zato je bitno ukoliko ste primetili da vaše dete ne drži pravilno leđa, obavezno  konsultujte lekara.

Kako se leči skolioza kod dece?

Do 20 stepeni, skolioze se leče korektivnim vežbama- kineziterpija. Kod deformiteta između 25 i 35 stepeni, pored vežbi - deca nose i korektivne midere. Deformiteti u grudnom delu kičmenog stuba preko 50 stepeni, ili nagle progresije kod dece starije od 10 godina, leče se operativno.

KIFOZA

Kifoza je krivljenje kičme koje nam daje pogrbljenost. Najčešće se javlja u grudnom (leđnom) delu kičmenog stuba. Kifoza može biti urođena i stečena. Kod stečenih deformacija najčešći uzrok je rahitis, razne povrede u predelu kičmenog stuba, loše držanje tela tj. loše navike (nepravilno sedenje u školskoj klupi i neodgovarajuće klupe).

Kako izgleda dete koje ima kifotično držanje?

 1. glava je savijena unapred
 2. ramena pomerena unapred
 3. pojačana pogrbljenost u leđnom predelu
 4. grudi uvučene
 5. lopatice istaknute i odvojene od kičmenog stuba
 6. stomak mlitav i ispupčen
 7. kolena lako savijena i pomerena unapred

Kako se leči kifoza kod dece?

Kineziterapija– korektivne vežbe za korekciju kifoze

Pregled za pacijente koju su preležali koronu AKCIJA

Pregled za pacijente koju su preležali koronu AKCIJA

Pregled obuhvata multislajsni skener pluća i pregled specijaliste pulmologa Prim.dr sc. med. Dobrivoje Novković / spec pulmologije.

13.900 RSD9.900 RSD

LORDOZA

Lordoza je prenaglašena krivina u lumbalnom delu kičme (u krstima) a posledica je slabosti trbušnih mišića, kao i deformiteta stopala i kolena koji dovode noge i karlicu u nepravilan položaj. Lordoza kičmenog stuba često se sreće kod gojazne dece, ali nije retkost ni kod mršave gde imamo neočekivano veliki stomak, što je u stvari opuštena trbušna muskulatura.

Kako izgleda dete koje ima lordozu kičme?

 1. Glava zabačena unazad,
 2. Izražena lordotična krivina u lumbalnoj (slabinskoj) regiji,
 3. Prednji nagib karlice,
 4. Relaksacija prednjeg trbušnog zida,
 5. Rekurvatum deformitet kolena (hiperekstenzija)

Kako se leči lordoza kod dece?

kineziterapija, tj korektivne vežbe za korekciju lordoze.- kineziterapija.

Zaključak:

Na sistematskom pregledu u obdaništu, školi ili kod kuće, gde roditelji prvi primete promene kod deteta, kao što je žalba na bol, zamor i ukočenost, upućuje dete u zdravstvenu ustanovu. Za uspešno lečenje najvažnije je rano otkrivanje. Ukoliko se na vreme ne reaguje i odlaže korektivni rad,loše držanje tela s vremenom može da izazove strukturne deformitete koje je teže korigovati određenim vežbama i umanjuje mogućnost potpunog rešavanja problema.

 

 

Lekar I usluge MR Čukarice za pregled kičme kod dece ?

Pregled lekara dr Oleg Krneta, specijalista ortopedije I traumatologije iz spinalnog centra ortopedske bolnice “Banjica”. Po potrebi, tj. po nalogu dr Krnete radi se rendgenski snimak (rtg) kičme iz jednog pravca nakon čega doktor meri stepen krivine po Cobb-u nakon čea se pristupa pravljenju plana za konzervativno lečenje ili eventualno upućivanje u referentnu ustanovu radi razmatranja operativnog lečenja.

U našoj stanovi,po potrebi,može se uraditi I magnetna rezonaca.