MAGNETNA REZONANCA ABDOMENA

Svi pregledi obavljaju se magnetnom rezonancom jačine 1.5T.

magnetna rezonanca beograd

MR ABDOMENA POPUST

U našoj zdravstvenoj ustanovi moguće je uraditi magnetnu rezonancu abdomena po akcijskoj ceni od 12,800.00 RSD svakog četvrtka. Trajanje snimanja je oko 1h, nakon čega dobijate nalaz lekara radiologa u pisanoj formi, kao i CD filmove. Sve u jednom danu, bez čekanja.

13.800 RSD

12.800 RSD

SVI POPUSTI Pozovite nas

ŠTA JE MAGNETNA REZONANCA ABDOMENA?

Magnetna rezonanca abdomena je izuzetno precizan i superioran dijagnostički postupak koji daje najdetaljniji slikovni prikaz svih parenhimatoznih organa kao što su: jetra, slezina, pankreas, žučna kesa, bubrezi, nadbubrežne žlezde i limfni nodusi.

KADA SE KORISTI MR ABDOMENA?

Pregled abdomena magnetnom rezonancom koristi se za procenu stanja trbušnih, odnosno da li postoje patološke promene kao što su:

  1. bolesti jetre (masna jetra, ciroza jetre, hemangiomi, tumori jetre)
  2. bolesti žučnih puteva i žuči (polipi žučne kese, tumori žučne kese, kamenje žučne kese) u kombinaciji sa MRCP
  3. bolesti pankreasa (ciste pankreasa, akutni pankreatitis, hronični pankreatitis, tumor pankreasa)
  4. promena u slezini (hemangiom slezine, metastaze u slezini, tumora slezine, infarkt slezine)
  5. bolesti bubrega (cistična fibroza, tumori/rak bubrega, cista, bubrežnih konkramenata-nefrolitijaza, pijelonefritis
  6. bolesti nadbubrežnih žlezda

KAKO SE PRIPREMITI ZA MR ABDOMENA?

Obavezno ponesite svu medicinsku dokumentaciju koja se odnosi na pregled koji radite kao i nalaze uree i kreatinina iz krvi. Metal u telu je kontraindikacija za snimanje jer prilikom pregleda magnetskom rezonancom ulazite u magnetsko polje. Metalne predmete kao što su nakit, novac, platne kartice slušne aparate, zubne proteze ostavi ćete u kabini za presvlačenje.

Novi savremeni materijali kao što su platina, titanijum, kompatibilni su sa magnetnimpoljem i nisu kontraindikacija za ulazak u isti.
Vašu terapiju – lekove slobodno možete popiti i normalno možete jesti.

KAKO IZGLEDA PREGLED ABDOMENA NA MAGNETNOJ REZONANCI?

Postupak je bezbolan i neinvazivan, nema štetnog jonizujućeg zračenja. Radiološki tehničar će postaviti specijalne zavojnice oko abdomena. Tokom MR pregleda nalazite se unutar uređaja oblika cevi. Aparat stvara ponavljajuće zvukove zbog čega ćete dobiti posebne slušalice za uši koje prigušuju zvukove kako bi se prijatnije osećali.
Važno je slušati upustva radiološkog tehničara i biti maksimalno miran tokom pregleda jer se pri pomeranju stvaraju artefakti i slika neće biti prikladna za analizu.

Ponekad je prilikom snimanja potrebno primiti kontrastno sredstvo (određuje lekar radiolog u toku samnog snimanja) radi boljeg prikaza promene i otklanjanja sumnje na patološki proces. Kontrastno sredstvo se obično aplikuje preko vene u ruci (kao kada vadite krv). U nekim slučajevima prilikom intravenskog davanja kontrastnog sredstava pacijent može osetiti hladnoću ili toplotu u ruci.

Po završenom pregledu lekar specijalista radiolog odmah očitava i opisuje Vaše snimke, nakon čega dobijete nalaz, gde Vam lekar precizno i detaljno objasni nalazi, da preporuku za dalji nastavak lečenja ili eventualno uputi u ogdovarajuću bolničku ustanovu.

Pregled obično traje oko 30 minuta.
Nakon završene dijagnostike abdomena na magnetnoj rezonanci možete se vratiti uobičajenim dnevnim aktivnostima.

Dodatna pitanja i informacije možete pogledati u drugim sekcijama sajta ili kontaktirati nas putem email-a ili mobilnih telefona.