ULTRAZVUK DOJKI

Ultrazvučni pregled je neinvazivna medicinska metoda u dijagnostici medicinskih stanja. U današnjem svetu, prepunom virusa, bolesti i ostalih zdravstvenih tegoba, bolest ne pita i ne bira, a najbolja odbrana od tumora i karcinoma leži u redovnim pregledima koji mogu na vreme otkriti problem i omogućiti jednostavno lečenje.

ultrazvuk dojki

Naime, uz sva čuda savremene medicine svaka deseta žena oboli od raka dojke koji je najčešći rak kod nežnijeg pola. Upravo iz tog razloga, rana i pouzdana dijagnoza je izuzetno važna, a sve što vam je potrebno za temeljan pregled pronaći ćete u MR Čukarici gde vas čeka uz dojki, mamografija i MR dojki sa iskusnim i dokazanim lekarima Onkološkog institute Srbije.

Ultrazvuk je postao nezamjenjiv deo svakog pregleda, obzirom da se sa sigurnošću od gotovo 98% može razlikovati di li se o dobroćudnojm ili zloćudnom čvoriću, i da se radi o bezbolnoj i neškodljivoj metodi, od neprocenjive je vrednosti za mlade žene sa mastopatijom, žene sa postoperativnim ožiljcima, sa hormonskom terapijom i silikonskim implantatima. Ultrazvuk dojki bi sve žene trebalo da rade barem jednom godišnje, pogotovo one mlađe od 40 godina zbog obilnijeg žlezdanog tkiva koje sprečava detaljan pregled mamografom.

Ultrazvuk dojke je tehnika pregleda tkiva putem ultrazvučnih talasa koji prolaze kroz dojku. Ultrazvukom se analiziraju koža, potkožno masno tkivo, mlečne žlezde, eventualni čvorovi ili ciste u dojci. Ako se uoče sumnjive promene one se pod kontrolom ultrazvuka punktiraju i materijal se šalje na citološku analizu. Pregled dojki ultrazvukom nije kompletan bez pregleda limfnih čvorova u pazusnim jamama. Razlozi za pregled dojki ultrazvukom mogu biti bol u dojci, čvorić u dojci, koji može biti bezopasna mastopatija, dobročudni tumor fibroadenom ili cista, a ponekad i zloćudna promena - rak dojke (karcinom dojke).

Pregled utrazvukom bi trebalo obavljati jednom godišnje nakon 30. godine života. Postupak je bezopasan, bez zračenja i u potpunosti bezbolan.

Dodatna pitanja i informacije možete pogledati u drugim sekcijama sajta ili kontaktirati nas putem email-a ili mobilnih telefona.