ULTRAZVUK PROSTATE

magnetna rezonanca beograd

Ultrazvuk prostate POPUST

Ultrazvuk prostate sa popustom, ordinirajući lekari su specijalisti radiologije dr Gordana Žikić i dr Goranka Georgijević.

3500 RSD

2000 RSD

POGLEDAJ SVE POPUSTE Pozovite nas

Prostata se nalazi ispod bešike, obavija mokraćni kanal i pomoćna je polna žlezda kod muškaraca čija je funkcija stvaranje i izlučivanje sekreta koji je deo semene tečnosti.

Sama po sebi, prostata je podložna upali, benignim većanjem ali i razvojem adeno karcinoma – te je potrebno obratiti pažnju na zdravo funkcionisanje ovog organa kod muškaraca uobičajenim preventivnim pregledima.

ultrazvuk prostate

Kako izgleda ultrazvučni pregled prostate?

Ultrazvučni pregled prostate se izvodi tako što pacijent leži na ledjima tokom pregleda dok lekar sondom ultrazvučnog aparata sa malo gela prelazi preko kože trbuha u regiji male karlice. Za ovu vrstu pregleda je neophodno da mokraćna bešika bude napunjena sa dovoljno urina. Tokom pregleda se ispituje struktura tkiva prostate, njena veličina odnosno zapremina, uočene promene kao i odnos izmedju prostate i mokraćne bešike.

KADA JE POTREBNO URADITI ULTRAZVUK PROSTATE?

Karakteristično za bolest prostate jeste da ona stvara kod pacijenata probleme sa mokrenjem i zadržavanjem mokraće. Simptomi koji su najčešći jesu učestalo mokrenje, visoka telesna temperatura, otežano mokrenje kao i bolovi odnosno pečenje prilikom svakog mokrenja.

Upala prostate ne bira godine, pa se može pojaviti kod svakog polno zrelog muškarca, bez obzira na godine starosti. Ovo je iz razloga jer su izazivači upale prostate pojedini mikrobi.

Ukoliko govorimo o starosnim rizicima, uglavnom nakon pedesete godine života kod muškaraca se javlja benigno uvećanje prostate, a neki od simptoma ove pojave su: nepotpuno pražnjenje bešike, isprekidano mokrenje, noćno i učestalo mokrenje.

Karcinom prostate, kako u narodu nazivaju i “podmukla bolest” na samom početku ne daje nikakve simptome, te su veoma bitni ultrazvučni pregledi prostate koji moraju biti redovni s obzirom na to da je sve više muškaraca sa ovim oboljenjem. U trenutku kada karcinom zahvati određeni deo prostate i dodatno se razvije neki od simptoma su slični kao kod benignog uvećanja prostate, a pojavljuje se i anemija, gubitak telesne težine kao i bol u kostima u pojedinim slučajevima.

Dodatna pitanja i informacije možete pogledati u drugim sekcijama sajta ili kontaktirati nas putem email-a ili mobilnih telefona.