PREGLED OTORINOLARINGOLOGA

Otorinolaringologija (ORL) je grana medicine koja se bavi dijagnozom i lečenjem bolesi uva, grla i nosa.

pregled otorinolaringologa

NAJČEŠĆI RAZLOZI ZBOG KOJI SE PACIJENTI JAVLJAJU OTORINOLARINGOLOGU SU:

  1. ZAPALJENSKE BOLESTI (spoljašnjeg i srednjeg uva, sluzokože nosa i sinusa, krajnika, ždrela, grkljana) koje mogu biti infektivne ili alergijske
  2. STRANO TELO U UVU (osećaj zapušenosti ili nagluvosti uva)
  3. AKUTNA UPALA SINUSA (bol u području zahvaćenih sinusa, često povišena temperatura, otežano disanje, sekrecija iz nosa)
  4. HRONIČNA UPALA SINUSA (zapušenost nosa, pojačana vodena sekrecija iz nosa, kijanje, osećaj suvoće ili sekreta u nosu koji se ne može izduvati)
  5. BOLEST GRLA (bolno i otežano gutanje, promena glasa, osećaj stranog tela u grlu i često povišena temperatura)
  6. VRTOGLAVICA
  7. OSLABLJEN SLUH

Pregled se izvodi pomoću specifičnih pomagala poput spekuluma, ušnih levaka, fiberendoskopa i otomikrokopa.

Sastoji se iz anamneze – razgovora sa pacijentom o problemima zbog kojih se javio na pregled i kliničkog pregleda usne šupljine, ždrela, grkljana, nosa, uva i vrata. Utvrđuje se njihovo stanje i određuje vrsta terapije ili po potrebi dijagnostičko snimanje.

Pregled usne šupljine i ždrela sprovodi se direktnim pogledom na strukture, gde se utvrđuje stanje sluznice, zuba, jezika, krajnika i mekog nepca. Pregleda se grkljan i dublji delovi ždrela. Pregled uva izvodi se posebnim mikroskopom (otomikroskopom) radi boljeg i temeljnijeg prikaza samog bubnjića.

Vrat i usna šupljina pregledaju se palpacijom struktura u prvom redu velikih žlezda, štitaste žlezde, eventualno uvećanih limfnih čvorova. Uočavanje određenih promena koje ukazuju na postojanje ili na sumnju u postojanje bolesti zahtevaju dodatne dijagnostičke preglede koje možete uraditi u našoj zdravstvnoj ustanovi (rtg dijagnostika, CT dijagnostika, MR dijagnostika).

Lekari koji rade u našoj ustanovi pregled otorinolaringologa:

Dodatna pitanja i informacije možete pogledati u drugim sekcijama sajta ili kontaktirati nas putem email-a ili mobilnih telefona.