MULTISLAJSNI SKENER PLUĆA

Šta je multislajsni skener grudnog koša?

Višeslojna kompjuterizovana tomografija (MSCT) toraksa je neinvazivna dijagnostička metoda kojom se iz različitih uglova dobijaju slike preseka toraksa i medijastinuma.

Pomoću ove metode prikazuju se pluća, medijastinum, srce, rebra, diafragma a aplikacijom kontrastnog sredstva dobije se uvid u stanje aorte i plućne arterije.

Kada uraditi MSCT grudnog koša?

MSCT toraksa indikovan je kod dugogodišnjih pušača, otežanog disanja, bola u grudima ili groznice, procene povrede grudi, benignih i malignih tumora, kod osoba sa učestalim upalama pluća, tuberkuloze, bronhiektazija, cistične fibroze, upala ili drugih bolesti pleure, intersticijskih i hroničnih plućnih bolesti, kongenitalne abnormalnosti.

Od intersticijalnih bolesti nepoznatog uzroka najčešće su idiopatska plućna fibroza (IPF) i sarkoidoza, a od bolesti poznatog uzroka najčešći su hipersenzitivni pneumonitis i infekcije (tuberkuloza, virusi, gljivice).

Među ostale bolesti plućnog intersticijuma spadaju histiocitoza Langerhansovih stanica, Wegenerova granulomatoza, edem pluća, azbestoza, silkoza i drugo.

Kako se izvodi snimanje MSCT toraksa?

Zdravstvena ustanova MR Čukarica opremnjena je novim Siemens aparatom.

Uređaj je oblika velikog prstena u kojem se nalazi cev sa rendgen zracima i detektorima. Sto na kojem leži pacijent se pomera napred i nazad. U toku pregleda je jako bitno da pacijent ostane u potpunosti miran, jer i najmanji pokreti utiču na kvalitet pregleda.

Prostorija je ozvučena, snimanje prati radiolog i rendgen tehničar koji ga i izvodi. Snimke opisuje lekar specijalista radiologije.

Za snimanje MSCT grudnog koša nije potrebno više od 15 minuta

Kako se pripremati za snimanje MSCT toraksa?

Obući laganu odeću bez metalnih dodataka, nakita i sličnih predmeta.

Kod pozitivnih alergijskih reakcija, treba obaviti premedikaciju kortikosteroidima i antihistaminicima koju možete dobiti od osoblja pri zakazivanju pregleda.

Pacijent sa sobom donosi nalaze krvi (urea i kreatinin), ne starije od 15 dana i svu medicinsku dokumentaciju.

Pregled kod trudnica predstavlja kontraindikaciju za snimanje.

Osobe koje imaju više od oko 120 kg, ne mogu pristupiti CT-u.

Lekari koji obavljaju pregled multislajsni skener pluća u našoj ustanovi:

Dodatna pitanja i informacije možete pogledati u drugim sekcijama sajta ili kontaktirati nas putem email-a ili mobilnih telefona.