PREGLED UROLOGA

Urologija je grana medicine koja se bavi bolestima muškog i ženskog urinarnog trakta i muškim reproduktivnim organima. Obzirom da su urinarni i reproduktivni sistemi usko povezani, poremećaji u radu jednog mogu uticati na rad drugog.

pregled urologa

Urološki pregled je specijalistički pregled koji se na temelju anamneze (razgovor sa pacijentom o tegobama, prethodnim lečenjima ukoliko ih ima, bolestima u porodici itd.), kliničkog pregleda i ultrazvučne dijagnostike postavlja tačna dijagnoza i prepisuje potrebna terapija.

Urološki ultrazvuk obuhvata bubrege, mokraćnu bešiku, prostatu i testise. Na ultrazvučni pregled treba doći pune mokraćne bešike.

Najčešće indikacije za pregled su poremećaj mokrenja (učestalo mokrenje, iznenadna potreba za mokrenjem koja se ne može odložiti, mokrenje uz osećaj boli i pečenja, otežano mokrenje, prisustvo krvi…), bolovi u donjem delu trbuha, promenama u boji urina kao I preventivni pregledi naručito muškaraca starijih od 45 godina, bez obzira na simtome.

OBOLJENJA KOJA SPADAJU U NADLEŽNOST UROLOGA:

  1. infekcije mokraćnih kanala, bubrega i bešike
  2. upala prostate kod muškaraca
  3. urođene anomalije
  4. kamenci
  5. impotencija
  6. poremećaj testisa i okolnih struktura
  7. inkontinencija

Zbog širokog spektra kliničkih problema s kojima se susreću urolozi moraju biti upoznati sa mnogim drugim granama medicine među kojima su: interna medicina, pedijatrija, ginekologija, onkologija ...

Dodatna pitanja i informacije možete pogledati u drugim sekcijama sajta ili kontaktirati nas putem email-a ili mobilnih telefona.

Lekari koji rade u našoj ustanovi urološki pregled: