RENDGEN RADIOGRAFIJA

Rendgen je brza i korisna dijagnostika koja uz pravu indikaciju daje puno podataka koji su odlučujući za dalje zbrinjavanje pacijenta i kontrolu bolesti. Rendgenski aparati predstavljaju uređaje koji proizvode tzv. rendgenske ili X zrake i omogućavaju njihovu primenu u medicini. Doza zračenja koju pacijent primi tokom snimanja je minimalna.

rendgen radiografija

Rendgenski pregled se može izvršiti primenom radiografije.

Radiografsko rendgensko snimanje se vrši kod trauma i oboljenja koštano zglobnog sistema i grudnog koša i u određenim stanjima šupljih abdominalninih organa i urotrakta.

Radiografija je i deo dijagnostike plućnih bolesti – zapaljenja pluća, akutne i hronične opstruktivne bolesti pluća, pneumotoraksa tj. pucanja plućne maramice, izliva u grudnoj šupljini, tumora pluća i grudnog koša, tuberkuloze, profesionalnih bolesti itd. Prilikom snimanja grudnog koša dobijaju se i informacije o stanju srca i drugih struktura u sredogruđu, koje se kasnije mogu dopuniti drugim dijagnostičkim metodama.

Primenjuje i kod ispitivanja porekla bola u stomaku i kod povreda stomaka, gde može da ukaže na pucanje creva, zastoj u pasaži crevnog sadržaja, kamen u mokraćnim putevima, povredu nekog od organa stomaka itd.

Prilikom snimanja, indikovani deo tela treba biti oslobođen od odeće i nakita.

OVIM PREGLEDOM SE POSTAVLJA DIJAGNOZA ZA SLEDEĆA OBOLJENJA:

 1. frakture (preloma) kostiju
 2. tumori kostiju
 3. degenerativna oboljenja
 4. reumatska oboljenja zglobova i kostiju
 5. osteomijelitis (upala kostiju)
 6. periostitis (upala pokosnice)
 7. koštane ciste
 8. urođene anomalije (deformiteti) koštanozglobnog sistema
 9. paranazalne šupljine – sinusi (sinusitis i polipi...)
 10. dijagnostika bolesti pluća (upala pluća, benigni i maligni tumori, hronične opstruktivne bolesti pluća itd.)
 11. promene na organima digestivnog trakta

Dodatna pitanja i informacije možete pogledati u drugim sekcijama sajta ili kontaktirati nas putem email-a ili mobilnih telefona.