Rendgensko snimanje karlice sa kukovima - Rendgen karlice sa kukovima

Šta je rendgensko snimanje karlice?

RTG snimanje karlice sa kukovima  predstavlja jednu od najčešćih i najstarijih poznatih
dijagnostičkih snimanja u medicini. Rendgen je potpuno bezbolna metoda snimanja delova ljudskog tela, u ovom slučaju kukova, pomoću koje je moguće saznati detalje vezane za koštano- zglobni sistem.
RTG snimanje kukova je zapravo jedan od tipičnih primera dijagnostike, tokom kojeg se
rendgenski zraci usmere kroz kukove i karlicu, kako bi se dobila vizuelizacija ovog dela tela u cilju otkrivanja eventualnih promena u ovoj regiji.

Kada se radi snimanje karlice na rendgen aparatu?

Lekar će Vas uputi na RTG snimanje karlice sa kukovima ukoliko posumnja da postoji opasnost ili da je došlo do neke vrste oštećenja / oboljenja koje je potrebno dijagnostikovati i lečiti (prelomi i tumori kostiju, degenerativna i reumatska oboljenja, urođene anomalije)

Kako se obavlja RTG snimanje kukova?

Snimanje na rendgenu karlice je potpuno bezbolno, a izloženost zračenju je minimalna. Za samo snimanje karlice potrebno je da obučete udobnu odeću bez metalnih delova u regiji koju snimate, da uklonite nakit, pirsing, kaiš. Obavezno pre ulaska u rendgensko polje obavestiti radiološko osoblje o trudnoći ukoliko postoji !!!
Snimanje kukova izvodi se u posebnoj sobi, s pokretnom rendgenskom kamerom.
Radiološki tehničari će Vas postaviti u adekvatnu poziciju za snimanje, preko Vašeg tela će biti postavljena olovna kecelja koja štiti telo od neželjenog zračenja. Postupak može trajati između 10 i 15 minuta, a nakon što snimanje bude završeno pacijent se može vratiti aktivnostima dnevnog života bez ikakvih problema.

Magnetna rezonanca kičme AKCIJA

Magnetna rezonanca kičme AKCIJA

U našoj zdravstvenoj ustanovi moguće je snimiti jednu regiju kičme po akcijskoj ceni ponedeljkom i petkom 10.000RSD i celu kičmu (C, TH, LS) po ceni 27.500RSD , svakim radnim danom i subotom.

11.500 RSD10.200 RSD

Po završetku snimanja naši iskusni radiolozi pregledaće snimak i dijagnostički ga obraditi, kako bi otkrili sve eventualne abnormalnosti i promene u regiji kukova. Ukoliko rtg karlice sa kukovima pokaže određena odstupanja, lekar Vas može uputiti na dodatna dijagnostička snimanja poput snimanja skenerom ( MDCT, MSCT ) ili magnetnu rezonancu ( NMR , MR) koje takođe možete obaviti u našoj zdravstvenoj ustanovi, kao i specijalistički pregledi ortopeda i specijalistički pregled fizijatra.