Kada uraditi rendgen urotrakta (IVU, IVP), a kada skener urotrakta?

Intravenska RTG urografija (IVU- intravenska urografija, IVP- intravenska pijelografija) radiološka dijagnostička metoda snimanja bubrega i mokraćnih puteva kojom se procenjuje funkcija I anatomska struktura (izgled I stanje) izvodnih kanala bubrega, uretre I mokraćne bešike. Ova metoda se izvodi tako što se u perifernu venu ruke ubrizgava jodno kontrastno sredstvo koje se potom izlučuje putem bubrega I mokraćnih kanala, što omogućava uvid u smanjenje ili odsustvo funkcije I sagledavanje različitih patoloških procesa (tumori, kamenci, kongenitalne anomalije, urinarna infekcija, zastoj u protoku mokraće itd.).

Može se raditi I kao deo preoperativne pripreme određenih bolesti bubrega.

Nakon intravenskog kontrastnog sredstva pregled traje 45 do 60 min, za to vreme pacijent leži na stolu za RTG snimanje te se, zavisno po potrebi, radi nekoliko snimaka.

Samo izvođenje pregleda je prilično jednostavno, a prilikom zakazivanja od osoblja ustanove dobijate detaljne upute o pripremi.

Pretraga se radi na indikaciju urologa ili nefrologa, a u današnje vreme takođe se indikuje MSCT urografija.

Pregled za pacijente koju su preležali koronu AKCIJA

Pregled za pacijente koju su preležali koronu AKCIJA

Pregled obuhvata multislajsni skener pluća i pregled specijaliste pulmologa Prim.dr sc. med. Dobrivoje Novković / spec pulmologije.

13.900 RSD9.900 RSD

MSCT urografija snimanje urotrakta multislajsnim skenerom uključuje detaljni pregled bubrega, nadbubrežne žlezde, mokraćnih kanala, mokraćne bešike. Ovom pretragom nakon primene kontrastnog jodnog sredstva dobijamo dijagnostičke informacije o morfologiji i funkciji bubrega, o toku, lokaciji i prohodnosti mokraćnih puteva te njihovoj prolaznosti u mokraćnu bešiku, kao i o kapacitetu I eventualnim patološkim promenama u mokraćnoj bešici.
Takođe se uočavaju grublje patomorfološke promene u celom abdomenu što je osnovna prednost MSCT urografije u odnosu na klasičnu intravensku urografiju. Tokom pretrage se dobijaju podaci i o drugim trbušnim organima kao što su jetra, slezina i gušterača te nadbubrežne žlezde i limfni čvorovi.

Snimanje traje do 15min.

Indikacije za izvođenje MSCT urografije su krv u mokraći, nejasni UZ nalaz sa sumnjom na tumor bubrega ili mokraćne bešike, stanje posle operacije mokraćne bešike ili bubrega, hidronefroza, trauma urotrakta, tumori, hronične upalne promene, bubrežni kamenci ili kamenci u mokraćnom kanalu.

CT urografija daje bolji I detaljniji prikaz nego RTG urografija. Trajanje snimanja urografije skenerom je  kraće i nije potrebna neka naručita priprema.

Priprema: Pre pregleda I Rtg snimanja I CT snimanja urotrakta potrebno je imati nalaz ureje i kreatinina. Ukoliko ste alergični na intravensko jodno kontrastno sredstvo ili bilo koje lekove,potrebno je naglaiti osoblju kako bi dobili adekvatnu alergološku pripremu.