Ultrazvuk abdomena, dijagnostičko-preventivni pregled

Šta je ultrazvuk i kada se primenjuje?

Ultrazvuk je pregled koji nam treba kod različitih specijalista i koristi se u različitim granama medicine. Najčešće se lekari specijalisti internisti, reaumatolozi ili fizijatri edukuju za primenu ultrazvuka, koja jako znači u postavljenju tačne dijagnoze i  što jednostavnijeg otkrivanja razloga bola kada ga imamo. Takođe i u preventivnim pregledima i kontroli zdravlja, postoperativnih stanja, rehabilitacije i tako dalje.

Ultrazvuk kao metoda je bez bola, neinvazivan, bez bilo kakvih štetnih uticaja na ljudsko zdravlje, a finansijski je pristupačniji u odnosu na druge radiološke metode dijagnostike kao što su magnetna rezonanca i kompjuterizovana tomografija tzv. CT.

Po kom principu radi ultrazvuk?

Skoro svaka ordinacija internističke medicine ima ultrazvučni aparat i može nam pružiti uslugu ultrazvučne dijagnostike. Sam ultrazvučni pregled podrazumeva posmatranje tkiva, organa preko ekrana ultrazvuka, na taj način što se  ultrazvučna sonda postavlja na deo tkiva koji se posmatra. Između tkiva i sonde se stavlja gel bez kojeg ultrazvučni talasi ne bi mogli prodreti duboko u tkiva i ne bismo mogli videti šta se dešava ”unutra”. Ultrazvučni talasi koji se koriste prilikom pregleda su učestalosti 2-12MHz i oni se preko ultrazvučne sonde prenose u tkiva , a njihove refleksije se snimaju, prenose i prikazuju na ekranu ultrazvuka. Refleksija ultrazvučnog talasa zavisi od površine  i od prirode tkiva. Postoji opcija na ultrazvučnom aparatu da se može koristiti kolor dopler koji se koristi za procenu protoka krvi i sa njim se mogu videti duboke tromboze u rukama i nogama kao i  aneurizma trbušne aorte.

Koje organe prikazuje ultrazvuk i kolor dopler?

Ultrazvuk abdomena je pregled kojim želimo videti stanje naših organa u abdomenu. Tu su smešteni jetra, žučna kesa, pankreas, bubrezi, nadbubrežne žlezde, trbušna aorta, vene porte, želudac, slezina. Svaki ovaj organ se posmatra pre svega oblik i veličina, položaj, da li postoji odstupanje u odnosu na funkcionalno zdrav organ koji se gleda.

Postoji više vrsta ultrazvučnih pregleda koje možemo raditi kao što su ultrazvuk abdomena i male karlice, kolor dopler krvnih sudova vrata , kolor dopler krvih sudova nogu, ultrazvuk mekog tkiva, mišića , tetiva ili zglobova.

Ultrazvuk male karlice

Ultrazvuk male karlice

Ultrazvuk male karlice na popustu. Ordinirajući lekar je spec radiologije dr Žikić

3.500 RSD2.000 RSD

Ultrazvučni pregled abdomena po organima i njihovo značenje u zdravlju?

Jetra je naša "laboratorija" bez koje ne možemo živeti i zato je bitno videti koliko je zdrava i da li postoji upalni proces, oštećenje usled virusnih infekcija, cista, tumorska masa ili hemangiom (abnormalno nastao novi splet krvnih sudova dobroćudnog karaktera).

Odmah uz jetru se posmatra žučna kesa koja može biti ispunjena kamenjem koje može prouzrokovati bol ispod levog rebarnog luka koji se širi u desnu plećku, a javlja se vrlo često nakon masnih i obilnih obroka. Mali kamenčići i ne predstavljaju u prvu ruku problem, ali ako se poveća broj kamenčića ili ako se uvećaju mogu napraviti velike probleme kako jetri tako i pankreasu. Statistike kažu da kamen u žuči vremenom može uticati na nastanak karcinoma pankreasa.

Sam pankreas je organ koji je bitan za naš metabolizam hrane pre svega ugljenih hidrata i ako pankreas ne radi dobro dolazi do oboljenja dijabetes mellitus. Posmatra se pre svega oblik i veličina pankreasa koji mogu ukazati na upalni proces na pankreasu koji može biti akutni ili hronični. Nažalost manji tumor pankreasa ne može se videti ultrazvučnim pregledom ali ako se posumnja na tumor preporučuje se dodatno uraditi CT nalaz abdomena uz upotrebu kontrasta  ili magnetna rezonanca. Prilikom ultrazvučnog pregleda posmatra se slezina, gleda se da li je uvećana ili umanjena.

Uvećana slezina se javlja kod ciroze jetre ili nekih infektivnih ili krvnih bolesti, a mogu se videti i kod metastaza tumora.

Pri ultrazvučnom pregledu se posmatraju bubrezi gde se mogu videti ciste, kamenje kao i kakav je kanalni sistem bubrega kojim se odvodi mokraća u mokraćnu bešiku.

Nadbubrežne žlezde se posmatraju da li su uvećane jer to može biti znak tumora nadbubrežnih žlezda. Prilikom ultrazvuka abdomena se posmatra da li postoji slobodna tečnost u trbušnoj duplji tj. znaci ascitesa koji se vezuje za cirozu jetre ili krvarenje zbog traumatološke povrede. Aorta je najveći krvni sud u stomaku koji se može uz pomoć kolor dopler ultrazvuka posmatrati i može se izmeriti širina krvnog suda gde možemo uočiti ako je aorta sužena ili proširena kao i izmeriti protok krvi kroz aortu. Možemo videti i da li postoji aneurizma aorte ili kalcifikovana aorta.

LEKARI KOJI RADE ULTRAZVUK ABDOMENA U NAŠOJ USTANOVI:

  1. Prim. dr Gordana Žikić / spec radiologije
  2. Dr Goranka Georgijević / spec radiologije
  3. Dr Olivera Stanojević / spec radiologije
  4. Dr Vladimir Debeljković / spec radiologije
  5. Dr Milomir Tufegdžić / spec urologije